Als het hoofd er niet meer uitkomt, dan wordt het tijd om je hart te volgen

0

De problemen die we nu zien in de wereld lossen we niet op hetzelfde niveau op  als waar ze zijn ontstaan. Dat is wat Albert Einstein een aantal decennia geleden al verkondigde en deze waarheid lijkt nu meer relevant dan ooit. Veel wetenschappers geven aan dat we op een kritiek punt zijn aanbeland als het gaat om de toekomst van onze planeet. Veel diersoorten worden bedreigd met uitsterven, ecosystemen storten in elkaar en de aarde warmt steeds verder op, met alle gevolgen van dien. 

“No problem can be solved from the same level of consciousness that created them” 

Als ik dit daadwerkelijk tot me neem en vervolgens niets zie veranderen in de wereld om me heen, dan wordt ik daar moedeloos van. Tegenwoordig is daar een nieuwe term voor: klimaatdepressie. Met terugwerkende kracht realiseer ik me dat ik daar zelf ook last van heb gehad in de afgelopen 2 jaar. Wat ik vervolgens ben gaan doen is geen nieuws meer kijken, geen gesprekken meer voeren over politiek of andere maatschappelijke ontwikkelingen en m e laven aan futuristen met utopische vergezichten. 

Het zijn allerlei manieren om iets wat zo groot is uit de weg te gaan. Het is een automatisch reactiemechanisme van mijn brein. Ik bevries (moedeloos, depressie), ik vlucht (niet aan denken of denken dat het allemaal wel goed komt) of ik ga vechten (anderen de schuld geven of beter mijn best doen om problemen te voorkomen).  

“Be the change you want to see in the world”

De vraag is: kan ik erbij aanwezig blijven en de pijn of misschien wel het verlangen naar een mooiere wereld voelen? Om vervolgens van daaruit in beweging te komen. Een andere wijze man uit de 20e eeuw ,Mahatma Ghandi, zei ooit de woorden: “Be the change you want to see in the world”. En ook dat is voor mij een waarheid als een koe. Het creëren van een wereld waar jij in gelooft kan een remedie zijn tegen klimaatdepressie of andere neerslachtige gedachtes. 

Maar waar te beginnen?

Kijk om je heen. Wat raakt je? Wat denk jij dat de wereld nodig heeft? Waar kom jij van in beweging? Ga daarmee aan de slag. Of het nu vanuit jouw rol als ouder is,  als werknemer van een groot bedrijf, of als ondernemer. Het maakt eigenlijk niet uit. Vanuit elke positie ben je in staat om iets te doen. Niet omdat jij de wereld moet redden, maar omdat je er zelf uiteindelijk ook gelukkiger van wordt als je bouwt aan iets dat groter is dan jij. Als je meer gaat luisteren naar wat je hart je ingeeft. Dan ben je daadwerkelijk bezig om een niet te overzien probleem op een ander niveau op te lossen, namelijk op het niveau van het hart. 

En als we dat allemaal gaan doen, dan creëren we samen een nieuwe werkelijkheid. Iets waar wij in het Element  in Apeldoorn met gepassioneerde ondernemers dagelijks aan werken en waar ik individuen, teams en organisaties in begeleid. Wil jij ook een volgende stap zetten en kun je wel wat hulp gebruiken? Check mijn website om te zien wat ik voor je kan betekenen: www.wiebebakker.nl

Deel dit bericht